ntamo: tiedote 27.9.2010

Medialle, julkaisuvapaa maanantaina 27.9. klo 14.00

NTAMO HAASTAA KIRJA-ALAN: HINNAT ALAS, TEKIJÄNPALKKIOT YLÖS, KIRJAT UUTEEN VERKKOKAUPPAAN

Tarvepainojulkaisija ntamo uudistaa kirjojensa tuotantoa, jakelua ja hinnoittelua. ”Uusien kirjojen hinnat laskevat tuntuvasti samalla kun kirjailijoille maksetaan alan korkeimpia tekijänpalkkioita”, ntamon perustaja, runoilija Leevi Lehto sanoo.

Ntamon kirjailijoilleen maksama tekijänpalkkio on tästä lähtien 25% kustantajan nettohinnasta, mikä edustaa alan kärkitasoa. Uuteen toimintamalliin kuuluu myös ntamon ja Kirja kerrallaan -kustantamon uusi verkkokirjakauppa, johon myös ns. indie-kirjakaupat voivat liittyä. Verkkokauppa avataan viikolla 39 osoitteessa www.kirjantamo.net.

Hintatason tarkistus koskee pääosaa ntamon tulevista kirjoista ja sitä sovelletaan mahdollisuuksien mukaan myös aikaisempiin julkaisuihin, joista tuodaan myyntiin uuden konseptin mukaisia uusintapainoksia. Uudistuksen perustana on ntamon ja Kirja kerrallaan -tarvepainon välinen yhteistyö.

Tuottaja Aini Tolonen Kirja kerrallaan -painosta uskoo uudistuksen hyödyttävän molempia osapuolia. ”ntamosta on nopeasti muodostunut painomme ja kauppamme parhaiten myyvä kustantamo, ja meillä on vireillä yhteisiä suunnitelmia kirjojen markkinoinnin tehostamiseksi”, Tolonen sanoo.

Leevi Lehto uskoo, että hintatason tarkistus alaspäin on välttämätön osa kirjan tulevaisuuden turvaamista: sitä vaatii sähköisen kirjan asettama haaste, mutta sähköisen kirjan menestys toisaalta jatkuvasti edellyttää perinteisen kirjan elinkelpoisuudesta huolehtimista.

Uudistuksen jälkeen ntamon 50-sivuinen perusformaatin mukainen kirja maksaa Lasipalatsin kirjakauppa Kirjassa 11 euroa; 100-sivuinen kirja 14 euroa ja 150-sivuinen kirja 18 euroa jne. Kirjojen hinta vakiintuneita jakelukanavia käyttävissä kirjakaupoissa voi niinikään laskea tuntuvasti. Lisäksi kehitteillä on erityisesti itsenäisiä pieniä kirjakauppoja varten räätälöity kumppaniohjelma, joka auttaa niitä kilpailemaan suurten ketjujen kanssa.

Kirjan sisältö on pakkausta tärkeämpi

”Kirjan tulevaisuutta ei ratkaise sen pakkaus, koristelu, tekeminen joksikin muuksi kuin mitä se on, vaan keskittyminen perusasioihin: yksinkertaisessa ja helppokäyttöisessä muodossa tarjottuun sisältöön”, Leevi Lehto sanoo.

Tärkeällä sijalla ntamon uudistuksessa onkin kirjan ulkoasun ja formaatin vakioiminen ns. ranskalaisen mallin pohjalta A 5 kokoon. Uusien ntamo-kirjojen ulkoasun on suunnitellut graafikko Marko von Konow.

”Viime keväänä puhuttiin paljon tarpeesta keskittyä kirjojen sijasta kirjailijoihin ja heidän imagoihinsa. Oikeastaan uskon, että tämä on vanhentunutta viisautta. Kirja-alan kehitys vie samaan, missä populaarimusiikin kenttä jo on: ei ole mitään rajaa sille, kuinka paljon bändejä tai kirjailijoita voi olla – mutta niin kuin bändin menestys perustuu hitteihin, niin tarvitaan nyt nimenomaan entistä vahvemmin erottuvia kirjoja. Samanaikaisesti korostuu nimenomaan kustantamon ja kustantajan identiteetti ja profiili, jota puolestamme mielellämme korostamme,” Leevi Lehto sanoo.

Uudistuksen myötä ntamo suuntautuu tietoisesti yleiskustantamoksi ja haluaa haastaa perinteistä kustantamokenttää entistä useammilla tavoilla.

”ntamon tapaiselle kustantamolle tällainen siirto on mahdollinen sillä edellytyksellä, että toiminnan lähtökohtana olevaa myönteistä anarkismia samalla korostetaan”, Leevi Lehto korostaa.

Viisi uutta kirjaa ilmestynyt

ntamo juhlistaakin uudistuksia nuoren Janne Kortteisen runon ja proosan välimaastoon sijoittuvalla Paljain jaloin palavassa viinimarjapensaassa -esikoisteoksella, joka niin muotonsa kuin sisältönsä puolesta rikkoo lähes kaikkia menestysteokselle totunnaisesti asetettuja odotuksia.

”Kortteisen kirjalla rikomme itse heti myös uutta hinnoittelulinjaamme: sen kohdalla tunnustimme tietyt tekniset ja taiteelliset erityistarpeet ja sallimme hinnan nousta vakiokirjoja korkeammaksi. Emme ole dogmaatikkoja tässäkään asiassa ja poikkeuksia on odotettavissa myös jatkossa”, Leevi Lehto lupaa. Toinen uudesta formaatista poikkeava merkittävä ntamo-teos on kesäkuussa julkaistu Kari Aronpuron 720-sivuinen valitut runot, Retro 1964–2008.

Ensimmäiset edullisessa uudessa formaatissa julkaistut teokset ovat Tero Hannulan pienoisromaani Tunkeilija, Heli Hulmin pienoisromaani Ruusu joka nousee lumesta voittaa kaikki vertaukset ja Markus Leikolan ja Saara Soisalon ”aikuisten lastenkirja” Nokkasiili sekä Jonimatti Joutsijärven runoteos Aloitan alusta. Alan laulaa.

Liitteet:

Uusien kirjojen esittelyt
ntamon teokset 2007–2010
Leevi Lehdon haastattelu Kirjastolehdessä 5/2010
Leevi Lehdon haastattelu Books From Finland-lehdessä 17.9.2010

Valokuvia: http://www.leevilehto.net/ntamopress.zip

Lisätietoja

info.ntamo@gmail.com
Leevi Lehto 040-1609262
Kirsi Poikolainen 0400-694595

ntamo on Leevi Lehdon vuonna 2007 perustama tarvepainokustantamo, joka on julkaissut runsaat 100 teosta. Ntamo on keskittynyt etenkin runouteen ja muuhun rajoja rikkovaan kirjallisuuteen. Sen kirjailijoita ovat mm. Kari Aronpuro, Jyrki Pellinen sekä palkitut Lassi Hyvärinen, Olli-Pekka Tennilä, Tiina Lehikoinen ja Timo Harju. – http://ntamo.blogspot.com

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Yleistä
www.ntamo.net on tarvepainojulkaisija ntamon verkkosivusto ja -kauppa. Kauppa toimittaa tilauksia Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Toimitusaika
Useimmissa tapauksissa tilaus lähetetään tilaajalle tilauspäivänä tai viimeistään sitä seuraavana päivänä. Jos tilattu kirja on käsivarastosta loppunut, se voidaan joutua tilaamaan Saksassa sijaitsevasta painosta, jolloin toimitusajaksi tulee 7—20 arkipäivää. Tällöin tilaajalle ilmoitetaan viiveestä ja hänellä on mahdollisuus perua tilaus, jos arvioitu toimitusaika ei vastaa hänen tarpeitaan.

Tilausvahvistus
Kun tilaus on vastaanotettu, saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi. Säilytä tilausvahvistus siltä varalta, että sinun tarvitsee ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Toimitustapa
Toimitustavat ovat kirje ja postipaketti tilauksen koosta riippuen. Kun tilaus on lähetetty, saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi.

Toimitusmaksut Suomeen
Toimitusmaksu Suomeen on eur 3,00 kun lähetyksen paino on enintään 1 kg; painavampien tilausten toimitusmaksu on eur 10,00.

Toimitusmaksu muualle Eurooppaan

Toimitusmaksu muualle Eurooppaan on eur 10,00 kun lähetyksen paino on enintään 1 kg; painavampien tilausten toimitusmaksu on eur 20,00.

*Maksutavat *
1. Pankkien verkkomaksut: Nordea, Osuuspankki, Aktia, Nooa, POP, Ålandsbanken, Tapiola Pankki, Neocard
2. Luottokortit: Mastercard, Visa, Visa Electron

Palautusoikeus ja tilauksen peruutus
Asiakkaalla on oikeus peruuttaa tilauksensa kokonaan tai osittain ennen sen toimittamista. Tuote on mahdollista palauttaa 14 vrk sisällä tilauksen vastaanottamisesta. Palautettavan tuotteen on oltava samassa kunnossa kuin se on ollut vastaanotettaessa, käyttämätön ja myyntikelpoinen. Kirjan mukana on oltava tiedot tilauksesta, johon palautus kohdistuu, sekä verkkokaupassa maksetussa tilauksessa tilitiedot maksun palautusta varten.

Tekninen tuki
Kauppasovelluksen käyttöön liittyvissä ongelmissa pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info.ntamo@gmail.com.

Asiakaspalvelu
ntamo / Yargon
Suonionkatu 7 C 31
00530 Helsinki
+359-40-7358768
email: info.ntamo@gmail.com
alv.rek.