Julkaistu 29.10 2012

Maria Matinmikon Valkoinen (ntamo 2012) on ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Kaikkiaan kymmenen ehdokasta julkistettiin keskiviikkona 24. lokakuuta ja palkinto jaetaan 15. marraskuuta.

Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto jatkaa J. H. Erkon palkinnon perinnettä. Ensimmäinen J. H. Erkon palkinto myönnettiin vuonna 1964 Kari Aronpurolle (ks. esim. Kihisevä tyhjä, ntamo 2010).

“Analyyttisyydellään Matinmikko vastaa vuosikymmenten yli Bretonin haasteeseen: tärkeämpää kuin huoli siitä, miksi kirjoitetaan, on tutkia sitä, mistä kirjoitetaan. Eikä Matinmikko jätä ainuttakaan symbolia kääntämättä.

Läpi kaiken kulkee ihailtava uskollisuus mielikuvituksen juolahduksille. Runoilija odottaa maltillisesti, mihin assosiaatiot tahtovat mennä ja mitä yksityiskohdat sanoa. Se viherryttää mieltä.”

Teemu Manninen: Helsingin Sanomat

“Harvoin saa luettavakseen kirjaa, jonka havainto on täsmällistä, jopa piinallisuuteen saakka, ja samaan aikaan fantasian ja mielikuvituksen läpäisemää. Oikeastaan pelkästään siitä on kyse: Valkoinen johdattaa lukijansa tiloihin, jotka on aistittu ylen teräviksi ja kirkkaiksi.

Kuvan hallitsemalla kaunokirjallisella tekniikalla saavutettu lopputulos on mainio. Ei haittaa, vaikka lukija väsyy aistimaan, mutta huomaan jatkuvasti miettiväni milloinka seuraa se juttu, joka yleensä rävähtää tekstipintaan, paljastuu hiljakseen sen alta, tai jonka teksti kärsivällisesti rakentaa.”

Maaria Pääjärvi, Parnasso