ntamon vappu 2021

ntamon viimeaikaisia & uusia kirjoja kaikissa lajityypeissä. Mukana al-Khazaali, Arti, Braun, Eskelinen, Forss, Gripenberg, Harding, Karhu, Karjula, Kejonen, Kilpeläinen, Laine, Laukola, Lehto, Leikola, Leo, Lindqvist, Liuhto, Lonka, Meinander, Neuvonen, Niemi, Nummelin, Numminen, Nurmelin, Paalanen, Paavilainen, Peltola, Porkka, Pynttäri, Salmela, Sandqvist, Simic, Sinervo, Snicker, Stenman, Syrjämäki, Säynäjäkangas, Tarasti, Vartiainen, Veijola, Westermarck ja yks Kake

ntamo-tiedote 29.04.2021
Yhdysvaltalainen Charles Simic (s. 1938) kuuluu nykykirjallisuuden suuruuksiin. Belgradissa syntynyt emeritusprofessori debytoi USA:ssa englanniksi 1967 mutta saavutti kuuluisuuden vasta proosarunokokoelmallaan The World Doesn’t End (1989), joka voitti Pulitzer-palkinnon. Runoilija-kääntäjä Aki Salmelan hieno suomennos Maailma ei lopu välittää hersyvän mutta hurjan teoksen täyden voiman ja sisältää myös Simicin antoisat jälkisanat genrensa luonteesta ja käsityönsä laadusta.

Kotimaista proosaisaa säettä taas edustaa ntamon keväässä Annan turkkini kasvaa. Kati Neuvonen näyttää kutsuvan esiin Kallaksen Sudenmorsianta mutta opus nousee rajuksi omaksi rakkausrunoudekseen, joka osoittaa tekijänsä yltäneen nyt neljännessä kokoelmassaan parhaimpaansa. Paljossa Neuvosen kirja jatkaa jo lokakuussa 2020 ilmestyneen ja runsaasti kiitosta saaneen Eeva Maria al-Khazaalin kokoelman Paperi, haavoja feminististä avausta.

Toinen kokoelma saadaan Iiro Laukolalta. Hänen esikoisensa Yö on käärme (ntamo 2018) oli tuiki harvinainen 2000-luvun runoluoma tiukoissa antiikkisidoksissaan ja päälausepohjaisessa veistoksellisuudessaan. Jäänteet on vieläkin fragmentaarisempi ja tummempi mutta edelleen oppineisuuden ja aistisuuden jäljittelemättömästi yhdistävä saavutus.

Uutena ntamo-kirjailijana tavataan nyt pienoisromaaneillaan vakuuttanut Jyri Vartiainen. Hänen työnsä kantaa kuitenkin nimeä Kootut runot ja sisältää yllättäen täydet neljä runokokoelmaa yhtenä pakettina. Vartiainen osoittautuu täysipainoiseksi lyyrikoksi ja vapaan rytmin taituriksi, joka tutkii kaupunkia, rakkautta ja vapautta lukkiutumattoman kauniilla riveillään.

Kukaan ei ole poissa on puolestaan Nurmeksessa asuvan Rauha Kejosen ensimmäinen ntamo-teos. Tammikuussa päivänvalon nähnyt jyrkänkirkas nimeke on jo herättänyt suotuisaa vastakaikua: esimerkiksi Karjalainen vertasi sitä arvostelussaan Rekolan ja Tikan tuotantoon. Muita viimeaikaisia ntamo-runokirjoja ovat Teemu Forssin arjen syväluotaus Maanantaikaikkeus ja Sami Liuhdon sanataiteen mahdollisuusehdot uusiksi paneva Iskut iso kello kuiski sekä Pussauskoppi eli parivaljakon yks Kake & Sami Syrjämäki kajauttama ylistys rakkaudelle ja Turulle.

Runotarjonnan täydentävät Markus Leikolan koronakoettelemukseen iskeytyvä Poikkeustila ja Juri Nummelinin seikkailurunotoimitteen Titaanien laulu odotettu toinen osa.

Draama on perinteisesti ollut ntamolle keskeinen laji. Näytelmäkirjoista nähtiin syksyllä ilmestyneen Kirsi Porkan & Marina Meinanderin aikalaiskriittisen Tuohtumus-teoksen jatkoksi jo joulun edellä sekä Sirkku Peltolan yleisöt meillä ja muualla valloittanut Hevonen-tetralogia (prof. Hanna Suutelan oheiskirjoituksin) että Hinriikka Lindqvistin toimittama niin ikään neljän teoksen volyymi Kolme + 3 näytelmää kirjailijoinaan Harriet Braun, Okko Leo, Katariina Numminen ja Otto Sandqvist. Näitä seurasi tammikuussa E. L. Karhun Saksassa suitsutettu mutta suomalaistan kantaesitystään vasta odottava Eriopis. Mitä kaikkea muuta se onkaan, se on Euripideen Medeian päälle kirjoitettu yhtaikainen klassisen kirjallisuuden suitsutus ja riitautus. Pitelemättömään teokseen sisältyvät Maria Säkön draamanjälkeiseen teatteriin ja toiseudelle tilaa tekevään taiteeseen johdattavat jälkisanat.

Nyt ntamo-näytelmäkirjaksi sukeutuu myös Elina Snickerin Harmony Sisters. Yksiin kansiin tulevat hurmaavan ja terävän näyttämöteoksen kaksi eri versiota ja tekijän selostus niiden taustasta ja työstämisestä. Niin ikään saadaan Minna Nurmelinin täysosuma Muista minut / Kartta. Kahden kehutun kappaleen yhteisteoksessa jälkilauseesta vastaa emeritaprofessori Raila Leppäkoski. Kolmas uutuus on Pipsa Longan Neljän päivän läheisyys, joka Viiruksen Fyra dagar närhetinä oli HS-kriitikon sanoin yksinkertaisesti upea; kirjaan se tulee niin suomeksi ja ruotsiksi kuin Four Days of Proximitynakin, ja kokonaisuuteen kuuluu Hanna Helavuoren epilogi.

Proosa ei unohdu. Runoilijana parhaiten tunnetun Tony Laineen novellikokoelma Vainottujen arki on yhtä anarkiaa on hillitöntä fabulointia merkillisistä hahmoista. Sen perään ntamo julkaisee Rauni Paalasen menneiden kymmenten opiskelijaradikalismiin sijoitetun mutta avaraksi ystävyyden ja rakkauden tutkielmaksi kohoavan romaanin Eva, Evuska. Kirjailija-kääntäjä tiedetään suorasanaisen kerronnan taitajaksi, joka parantaa vuosi vuodelta. Käännöskirjallisuuden alalta ntamo esittelee Vesa Pynttärin suomennoksen yhdysvaltalaisen Paul Hardingin Pulitzer-palkitusta romaanista Tinkers (2008). Kilkuttajat on poikkeuksellisen väkevä kuvaus kuolevasta kellosepästä, jonka viimeisiään vetelevä identiteetti sulautuu yhteen hänen epileptisen tinuri-isänsä minuuden kanssa.

Tietokirjatalo ntamo on yhtä lailla. Filosofi Tapani Kilpeläisen Nudismi on ensimmäinen yleisesitys aiheestaan, joka osoittautuu historiallisesti värikkääksi ja yhteiskunnallisesti moni-ilmeiseksi. Teos jatkaa jo syksyllä ilmestyneiden professori Juhani Niemen Ruotsi-aiheisten matkaesseiden varaan rakentuvan Kulttuuripamaus-kokoelman ja Emilia Karjulan kirjoittamisen opettamista tutkivan Sommitellut muusat -väitöskirjan tiellä. Kukin niistä valistaa tavallaan ja ruokkii ajattelua.

Näiden lisäksi ntamo tuo nyt lukijoiden ulottuville professori Eero Tarastin kirjoituskoonnoksen Kulttuurin ikoneita ja kaanoneita. Musiikkitieteen ja semiotiikan maastoa kartoittavat artikkelit ja puheenvuorot kohoavat sivistyksen puolustukseksi. Lisäksi lukijoita hellitään Janne Säynäjäkankaan ja Soile Veijolan toimittamalla kansainvälisen kirjoittajaryhmän luomuksella Silence in Finnish. A Travel Dictionary. Se on herkullisesti uudistettu versio heidän suositusta työstään Matkasanakirja hiljaisuuteen (ntamo 2018). Tämä vaatelias mutta mitä käyttökelpoisin opas muuttaa lähimatkanteon kadonneen aarteen löytämiseksi ja loihtii helpoksi aina vaikean kotikunnaiden esittelemisen vierailijoille, kun ensisijaisia matkakohteita ovat suomen kielen ilmaisut ja niillä ryyditetyt kokemukset.

*

Kirjailija Leevi Lehdon (1951–2019) syntymästä tuli helmikuussa kuluneeksi 70 vuotta. Perustajansa ja pitkäaikaisen kustantajansa kunniaksi ntamo tarjoaa faksimilen hänen 18-vuotiaana komponoimastaan runokokoelmasta Rakkauden puheesta (Otava 1969) sekä muisto- ja juhla-antologian Jälleen. Leevi Lehto Reloaded (toim. Markku Eskelinen & Jarkko S. Tuusvuori). Teokseen sisältyy niin suomalaisten ja yhdysvaltalaisten kirjoittajien ennen julkaisemattomia puheenvuoroja kuin myös Lehdon vasta postuumisti ilmaantuvia tekstejä ja bibliografisia katsauksia hänen laajasta tuotannostaan. Jälleen on välttämätöntä luettavaa kaikille nykyrunon ja -ajan ajattelijoille.

Lehdon kokoelman ohella toinen lyriikkaan keskittynyt uusi ntamo-faksimile on omaa luokkaansa olleen Elvi Sinervon Runot 1931–56 (1977/2012) Peter von Baghin jälkisanoin. Muita uusintapainoksia ntamon viimeaikaisessa tuotannossa ovat olleet Aleksandra Gripenbergin Naisasian kehitys I–IV (ruots. 1893–1901; suom. 1905–1909) ja kuvataiteisiin keskittyneet Helena Westermarckin Mina levnadsminnen (1941) ja Gösta Stenmanin Mästare och imitatörer (1937). Lisäksi on tehty uusi editio V. Artin kirjasta Runoanalyysi ja runotekniikka (1932), johon saatiin alkusanat niin Mirja Hovilalta kuin Vexi Salmelta. Enemmänkin vanhojen klassikoiden ja kuriositeettien paluita on luvassa, mutta niistä kerrottakoon myöhemmin.

*

Maaliskuussa kustantamoa koettelivat suru-uutiset. Kaksitoista ntamo-kirjaa tehnyt Liisa Enwald menehtyi vain päiviä sen jälkeen, kun hänen uusimman esseeteoksensa julkaisemisesta oli sovittu uudistetun käsikirjoituksen valmistuttua. Kirja ilmestyy syksyllä. Enwaldin lisäksi menetettiin myös ntamolle kolme runokirjaa tehnyt Sinikka Tirkkonen ja yhden ntamo-runoteoksen kirjoittanut Kaarina Valoaalto. Kustantaja ottaa osaa omaisten suruun.

Pian ilmestyy ntamon ensimmäinen äänikirja. Talon viime vuoden myydyimmäksi teokseksi noussut ja innostuneen vastaanoton myös kriitikoilta saanut Gekko Paavilaisen esikoisromaani Yksisarvinen on nimittäin valmistunut Antti Väreen lukemana World Audio Publishing Finlandin tuottamaksi audiokirjaksi.


Lisätiedot, kuvat & kirjat
Jarkko S. Tuusvuori, kustantaja, ntamo
jarkkostuusvuori(at)hotmail.com, p. 040–735 87 68
IV linja 18 C 31, 00530 Helsinki
www.ntamo.net
https://jarkkostuusvuori.fi/

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Yleistä
www.ntamo.net on tarvepainojulkaisija ntamon verkkosivusto ja -kauppa. Kauppa toimittaa tilauksia Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Toimitusaika
Useimmissa tapauksissa tilaus lähetetään tilaajalle tilauspäivänä tai viimeistään sitä seuraavana päivänä. Jos tilattu kirja on käsivarastosta loppunut, se voidaan joutua tilaamaan Saksassa sijaitsevasta painosta, jolloin toimitusajaksi tulee 7—20 arkipäivää. Tällöin tilaajalle ilmoitetaan viiveestä ja hänellä on mahdollisuus perua tilaus, jos arvioitu toimitusaika ei vastaa hänen tarpeitaan.

Tilausvahvistus
Kun tilaus on vastaanotettu, saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi. Säilytä tilausvahvistus siltä varalta, että sinun tarvitsee ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Toimitustapa
Toimitustavat ovat kirje ja postipaketti tilauksen koosta riippuen. Kun tilaus on lähetetty, saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi.

Toimitusmaksut Suomeen
Toimitusmaksu Suomeen on eur 3,00 kun lähetyksen paino on enintään 1 kg; painavampien tilausten toimitusmaksu on eur 10,00.

Toimitusmaksu muualle Eurooppaan

Toimitusmaksu muualle Eurooppaan on eur 10,00 kun lähetyksen paino on enintään 1 kg; painavampien tilausten toimitusmaksu on eur 20,00.

*Maksutavat *
1. Pankkien verkkomaksut: Nordea, Osuuspankki, Aktia, Nooa, POP, Ålandsbanken, Tapiola Pankki, Neocard
2. Luottokortit: Mastercard, Visa, Visa Electron

Palautusoikeus ja tilauksen peruutus
Asiakkaalla on oikeus peruuttaa tilauksensa kokonaan tai osittain ennen sen toimittamista. Tuote on mahdollista palauttaa 14 vrk sisällä tilauksen vastaanottamisesta. Palautettavan tuotteen on oltava samassa kunnossa kuin se on ollut vastaanotettaessa, käyttämätön ja myyntikelpoinen. Kirjan mukana on oltava tiedot tilauksesta, johon palautus kohdistuu, sekä verkkokaupassa maksetussa tilauksessa tilitiedot maksun palautusta varten.

Tekninen tuki
Kauppasovelluksen käyttöön liittyvissä ongelmissa pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info.ntamo@gmail.com.

Asiakaspalvelu
ntamo / Yargon
Suonionkatu 7 C 31
00530 Helsinki
+359-40-7358768
email: info.ntamo@gmail.com
alv.rek.